Együtt sikerülni fog!

Beszéljünk a vitaminokról.

2017/06/01. - írta: RiaRia

strawberry-1453070_640.jpg

Belebuzdultam a nagy vitaminkérdésbe, miszerint szedjünk-e vitaminokat, vagy elég amit a táplálékkal beviszünk a szervezetünkbe? Az igazi nagy vitaminok: A, E, és C-vitamin, igazi antioxidánsok, amik semlegesítik a szabadgyököket, vagy legalábbis segítik a szervezetünk működését. Van, aki minden kérdés nélkül "kapkodja" be a vitaminokat, olyan dózisban, hogy az már káros a testünkre nézve.

Ehetünk-e marékszámra vitaminokat, vagy sem? Ennek jártam utána, megnéztem egy filmet a youtube-on, ahol kísérletekkel, és tudományos vizsgálatokkal kutatták, vajon jó-e ha csak úgy önszorgalomból eszünk bármilyen vitamint is. Leginkább ezt a három vitamint vizsgálták (A, E, és C), és furcsa dolgok derültek ki. Nézd meg a filmet (A vitaminok fontossága életünkben) címmel a youtube-on.

Én a magam részéről szeretem csak táplálék útján bevinni a vitaminokat, és óvatosan bánok a vitamintablettákkal. Állítólag már a multivitaminoknak is "bealkonyult", mert jobb ha csak egy-két vitamint szedünk, mintha olyan vitamintablettát, amiben megtalálható az összes vitamin. Lehet, hogy túl sok lenne az így bevitt vitamin? Hiszen eszünk, táplálkozunk mindennap, így ha jól választjuk meg az étrendünket, elég kellene legyen az étellel bejuttatott vitaminmennyiség.

Mint mindennek, a vitaminforradalomnak is vannak követői és ellenlábasai. Az biztos, hogy vitaminok nélkül sehol nem volnánk, mert - "a vitaminok életre tudják kelteni a holt anyagot." - olvasom a Vitaminnal frissen, fürgén, egészségesen című könyvben (Klaus Oberbeil írta). - "Ha az ember fáradt, beteg vagy akár boldogtalan, a háttérben rendszerint vitaminhiány áll."

A szervezetünknek csak kis mennyiségű vitaminra van szüksége, de arra nagyon. Ezért kell jól megválasztani, hogy mit is eszünk. Így nyáron főleg van alkalmunk több gyümölcsöt és zöldségfélét enni. Illesszük be a napi étrendünkbe.

Gondold át, hogy szerinted helyesen étkezel-e? Nincs-e szükséged tápláló ételekre? Sok haszontalan ételt eszünk nap mint nap. Sokat nassolunk. És a főétkezéseink sincsenek mindig jól összeállítva. Így nem csoda, ha ingerültek, idegesek, fáradékonyak vagyunk. Gondolkozz egy kicsit a vitaminokról, amikor egy falatot a szádhoz emelsz. Gondolj bele, hogy az a falat számodra hasznos-e, és csak akkor edd meg, ha csak jót tudsz elmondani róla. Különben kár a fáradságért. Gondolkozzunk józanul és együnk ésszel. Később kifizetődik ez a kis időráfordítás. Az egészségünk a tét. Együnk jókat, és élvezzük, szeressük, amit eszünk. :)

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása