Együtt sikerülni fog!

Vajon táplálkozástudósnak kell-e lennünk, hogy sikeresen le tudjunk fogyni?

2020/12/18. - írta: RiaRia

salt-1914130_640.jpg

Sok hírlevelet kapok fogyókúra témában, mert régebben mindenhová regisztráltam, és én kértem ezeket a leveleket. Sok tanulság van a hírlevelekben, és ha nincs szándékunkban különféle tanfolyamokba benevezni, akkor ezek az ingyenes e-bookok, rövid ismertetők, nagy segítség lehet a mi számunkra. Csak jól oda kell figyelni arra, mi is a mi tulajdonképpeni célunk.

Ha "csak" fogyni szeretnénk, lehet, elég egy jó nagy adag elszántság, és ha van kitartásunk, idővel győzedelmeskedhetünk. De ha meg szeretnénk ismerni, hogyan is működik a testünk, amikor épp ennivalót veszünk magunkhoz, jó, ha alaposabban tájékozódunk, mert később a hasznunkra lesz. Van egy könyvem a tornáról, a címe: Erősítő torna 50 felett. Még akkor vettem meg, mikor még fiatalabb voltam, mert éreztem, hogy szükségem lesz rá. A könyv egyedülálló a maga nemében, mert leírja, hogy ha tornázunk, akkor mikor melyik izmunk lép működésbe, mikor melyiket dolgoztatjuk meg, és minden oldalon kis fénykép formájában mutatja is, hogy hol helyezkedik el a testünkben az épp próbára tett izomcsoport. Nagyon hasznos könyv, spirális kivitelben, egyszerű használni.

Ha nem "csak" fogyni szeretnénk, hanem meg szeretnénk ismerni, hogyan is működik a szervezetünk miközben épp falatozunk, akkor kicsit több időre lesz szükségünk. Ez a módszer azért jó, mert kialakít egyfajta hozzáállást a diétához, nem csak fogjuk magunkat és koplalunk, vagy kihagyunk étkezéseket, hogy ne hízzunk, hanem észszerű cselekvésekre ösztönöz minket és megértjük, hogy például a májunknak mire van szüksége, hogy megfelelően tudjon működni. Meg a többi belső szervünket is jobban megértjük működés közben. Így talán könnyebben tudunk figyelni arra, hogy mit együnk meg. Ha tudjuk, hogy egyes élelmiszerek miért ártanak nekünk, vagy mások miért segítik a fogyásunkat, akkor könnyebben mondunk le olyan ételekről, amik károsak lehetnek a számunkra. Ez a későbbiekben fejti ki bővebben a hatását, akkor, amikor már leadtunk jó sok kilót és meg is szeretnénk tartani a súlyunkat. Mert ez még nehezebb, mint fogyni.

Nem kell táplálkozástudósnak kiképeznünk magunkat, de jó, ha a legalapvetőbb dolgokkal tisztában vagyunk, mielőtt diétázni kezdünk. Kis alaptudás sosem árt. És, minden pillanatban figyelmeztet minket arra, hogy mi is a célunk valójában.

Elég rossz fázisban vagyok még mindig, nehezen találom önmagam, de arra rájöttem, hogy nem mindig nyerünk azáltal, ha drága pénzért fogyiprogramokba nevezünk be. Arra kell rájönnünk, hogy mikor lankad az érdeklődésünk a fogyókúránk közben. Fenn kell tartanunk az érdeklődésünket, a lelkesedésünket, a motivációnkat. Hogy ez kinél hogyan sikerül, az egyedi, de sokat tanulhatunk egymástól, az e-bookokból, a hírlevelekből, amit valljuk be, nem is mindig olvasunk végig, vagy nem figyelünk kellőképpen rájuk. Igazából én is csak január elsejétől kezdek újra fogyózni, mert már ismerem annyira magam, hogy az ünnepek alatt kicsúszik a lábam alól a talaj. Ezért nem is kényszerítem magam rá. Addig viszont nem szabad visszahíznom, ez az egyik feladat, hiszen sokkal nehezebb lesz, ha megint mindent elölről kell kezdeni. A másik feladat, hogy ha tudok, egy használható forgatókönyvet találjak ki arra nézve, hogyan képzelem el a jövő évet. Ez nagyon fontos.

Neked is csak tanácsolni tudom, hogy készülj lelkesen a jövő évre, főleg az elejére, amikor megalapozod a többi hónap alakulását. Csak ne add fel addig sem az érdeklődésed a saját tested figyelésének, figyelj arra, mi árt és mi használ neked, jegyezd fel, később sok hasznát veszed majd. :)

 

2 komment
süti beállítások módosítása