Együtt sikerülni fog!

Több zöldségféle - jobb egészség!

2018/01/27. - írta: RiaRia

peppers-2956030_640.jpg

Lapozom a diéta & fitnesz újságot, és megakadt a szemem egy cikken. - Mit egyek, ha utálom a zöldségeket? - Először is Dr. Gajdács Ágnestől idéznék:

A zöldségek az egészség és a karcsúság nagyágyúi.

"Sokan hadilábon állnak a zöldségfogyasztással, pedig az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés elképzelhetetlen zöldségek nélkül, legyen szó akár főétkezésről, akár egészséges nassolásról."

Mennyi zöldség fogyasztása kell minimálisan az egészségi előnyök megjelenéséhez?

"A WHO napi minimum 400 g zöldség és gyümölcs bevitelét javasolja, de a dán ajánlás például ennél is tovább megy (napi minimum 600 g)."

De mit tegyünk, ha utáljuk a zöldségeket?

1. - Ne csak pároljunk! - A többség csak levesként fogyasztja, vagy párolja, illetve grillezi a zöldeket, azokból is leginkább két-három félét. Ezt tényleg könnyen meg lehet unni. Sose felejtsük el, az egészséges életmódhoz több kreativitás és energiabefektetés szükséges, mert ha szűkös a pénztárcánk és a repertoárunk, hamar feladjuk az életmódváltást.

2. - Legyen belőlük tészta! - Paleo étrenden élő zsenik találták fel a zöldségekből készített spagettit. Persze alapvetően ez is nyers cukkiniből készül, azt reszeljük fel egész vékony csíkokra. Késsel is vághatjuk, de a zöldséghámozó a legjobb erre a célra. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy mivel ízesítjük, de darált hússal és egy jó paradicsomos szósszal, kevés sajttal tartalmas és laktató főétel lesz belőle. Másik variáció, ha tejszínes-gombás szószt készítünk pirított baconnal. Friss bazsalikommal vagy snidlinggel ízesíthetjük.

3 - Süssünk chipset! - Ropogós chipseket nem csak burgonyából vagy édesburgonyából készíthetünk. Próbáljuk ki a céklát, a zellert, a cukkinit, a répát és a hagymát is. A kisebb méretű sütnivaló tökök is alkalmasak arra, hogy vékony szeletekre vágva megsüssük őket. A legjobban egy minőségi zöldséggyalun tudjuk elérni azt a hajszálvékony méretet, ami ideális a sütéshez, de ügyes kezűek éles késsel is meg tudják oldani. Olajsprayvel fújjuk be a sütőlapot, helyezzük rá a zöldségeket, majd fújjunk egy leheletnyit a tetejükre is. 200 fokon 8-10 perc alatt elkészül.

4. - Több zöldséget a pizzára! - A pizza ellen senkinek sincs kifogása, persze elégedjünk meg két kisebb szelettel, különösen ha fogyókúrázunk. Viszont színezzük meg a pizzát sok zöldséggel, a sajt alatt megbúvó brokkoli, karfiol, borsó jobban fog esni az olasz környezetben. Mehet rá sok hagyma is, meg persze gomba és kukorica.

5. - Bacon, a csodaszer! - Szalonnába tekerve mindennek sokkal jobb íze lesz. A spárgának, a hosszúkás francia zöldbabnak és a kelbimbónak is jót tesz a bacon. A kelbimbót tegyük kivajazott tepsibe, szórjunk rá szalonnakockákat és úgy tegyük a sütőbe. A hosszúkás zöldségekből fogjunk össze két-három szálat, készítsünk kis csokrokat, azt kössük össze a szalonnával.

6. - Panírozni sem bűn! - Ha a rántott zöldségekhez nagyobb kedvvel nyúl hozzá a család, akkor panírozzunk be mindent, amit csak el tudunk képzelni, ne csak a cukkinit meg a gombát. Készülhet így brokkoli, édeskömény, kínai kel, sárgarépa is. Ha kókuszzsírban sütjük ki, akkor máris egy egészségesebb verziót választottunk. De megsüthetjük a panírozott zöldségeket a sütőben is, kevés olajat fújjunk rá a sparyvel, hogy ne legyen túl száraz.

7. - Köret, kicsit másképp - Zöldségköretet készíthetünk tortaformában is, látványosan összeáll, talán még a legzordabb zöldségutáló is kedvet kap hozzá. Bármilyen aprított zöldséget használhatunk hozzá, akár a legegyszerűbb franciasaláta-alapot, de bővíthetjük is. A tortaforma aljára hirtelen átsütött vékony krumpikarikákat tegyünk, ez lesz az alap. Ha fagyasztott alapot használunk, főzzük meg, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, csak nagyjából 90 százalékosra. 3 tojást habarjunk össze egy tálkában, és tegyünk bele 15 dkg reszelt sajtot. Ezt a masszát keverjük a meleg zöldségekhez, és tegyük a tortaformába. A tetejére tehetünk ismét előresütött krumplikarikákat vagy brokkolit, és meghinthetjük még reszelt sajttal. 180 fokon 10-15 perc alatt megsül.

________

Sokkal több tippet kapsz, ha beleolvasol egy-két diéta & fitnesz lapszámba. Legyünk kreatívak, és dobjuk fel a néha szürke hétköznapokat is színes zöldségfélékkel. Számtalan variációt találhatunk egy ízletes ebédhez, vacsorához, vagy éppen a nassoláshoz. Több zöldségféle - jobb egészség! :) 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása