Együtt sikerülni fog!

Lépésről lépésre okosan.

2019/11/20. - írta: RiaRia

smart-725843_640.jpg

Ezentúl arra törekszem, hogy leírjam, mit eszem egy nap. A mozgás része adott a programomnak. A pihenés része is, mert arra időt kell szánni. Tehát marad a harmadik, a táplálkozás, vagyis az étkezés. 

Dr. Fövényi József - Papp Rita = Fogyókúráskönyv című remek kis könyvét használom ezentúl útmutatónak az étkezésemhez. Ebben vannak mintaétrendek és olyan étrend összeállítások, hogy könnyű lesz kiválasztani, mikor és mit egyek meg. Vannak külön 100 kcal-ás, 200 kcal-ás étrend összeállítások, vannak különböző mintaétrendek egész évre vonatkozóan, és vannak egyszerű receptek is kalóriaértékkel megadva. pl meg van adva, hogy egy adag leves vagy főzelék = 3 dl, egy adag köret = 25-30 dkg, egy adag  nyers hús = 8-15 dkg között változhat. A mintaétrendben a receptek 2 személyre szólnak, és az ételsorokban feltüntetett értékek egy személy fogyasztását tükrözik. Az ételek mélyhűtött vagy konzerv alapanyagokból is elkészíthetők. 

Ezek alapján a mai étrendem a következő: ( 5 étkezést véve alapul )

1.) - 4 dkg barna kenyér (95 kcal), 3 dl 1,5 %-os tej (135 kcal), 1 db lágy tojás (70 kcal).

2.) - 2 dkg barna kenyér ( 48 kcal), 4 dkg sajt (115 kcal), 10 dkg fekete retek (15 kcal).

3.) - paradicsomleves (55 kcal), sertéssült (200 kcal), kelkáposztafőzelék (150 kcal), 10 dkg alma (30 kcal).

4.) - 5 dkg lángolt karaj (70 kcal), 2 dkg barna kenyér (48 kcal), 10 dkg alma (30 kcal).

5.) - 4 dkg barna kenyér (95 kcal), 5 dkg lángolt karaj (70 kcal), alma-zeller-kukorica saláta (193 kcal).

---

összesen = 1419 kcal.

---

Az jó, ha rendszeresen mindig ugyanabban az időpontban tudunk enni. 

Hát, utoljára belevágok. Ha nem megy, őszintén megfogadom, hogy nem próbálkozom tovább és megbékélek a súlyommal. Nehéz ezt így kijelenteni, de annyiféle sikertelen próbálkozásom volt már, hogy nem éri meg tovább kísérleteznem. Ebben a könyvben annyi variációt állíthatok össze az étrendemben, hogy nem lesz unalmas követnem sem. A receptek egyszerűek. Nézzük meg pl. a kelkáposztafőzelék receptjét:

Kelkáposztafőzelék: (a recept 2 személyre szól)

Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 1 csapott ek. liszt, 10 dkg burgonya, 1 ek. köménymag, só, fokhagyma, 1-2 dl tej.

A kelkáposzta megmosott világos, kb. maroknyi mennyiségű leveleit félretesszük, a többi levelet a torzsájával együtt vékony csíkokra szeleteljük. Megsózva, köménymaggal, fokhagymával ízesítve, a meghámozott, kockára vágott burgonyával kb. 2,5 dl vízben feltesszük a kuktába főni. 20 perc után a kukta fedelét levesszük és a puha kelkáposztához hozzáöntjük az 1-2 dl tejjel elkevert lisztet, majd átforraljuk. Tálaláskor apróra vágott friss levelekkel szórjuk meg. 

1 adag energiatartalma: (105 kcal).

---

Egyszerű, de nagyszerű recepteket találhatsz ebben a könyvben, érdemes kipróbálni őket. :)

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása