Együtt sikerülni fog!

"Intenzív mozgás és kalórialogika"

2018/01/24. - írta: RiaRia

karate-2578819_640.jpg

A Test & lélek magazin egyik számának cikkéből idéztem a címben írt mondatot. Idézek most a magazin egyik oldaláról, ahonnan megtudjuk, hogy miért is van szükség a mozgásra.

Intenzív mozgás és kalórialogika

"A fehérjék és a szénhidrátok grammonként 4 kalóriát tartalmaznak, míg a zsírok 9-et. Ha csupán ezt a tényt nézzük, valóban logikusnak tűnik, hogy a zsír kiiktatásával nyerhetjük a legtöbbet a túlsúly elleni harcban. Csakhogy a szervezetben a felesleges szénhidrátok is zsírrá alakulnak.

Nézzük, hogyan működik a tápanyagfelhasználás, hogy tisztában legyünk a szervezetben zajló folyamatokkal.

Az ember napi energiaszükségletének több mint felét a zsírok biztosítják. Az emésztés során a zsír zsírsavakra bomlik, amelyek a vérben utazgatnak, ameddig a sejtek fel nem szívják őket. Ha nem mozgunk eleget, akkor a zsírsavakat nem használja fel a szervezet, hanem elraktározza a zsírsejtekben, így keletkeznek a zsírpárnák.

A szénhidrátokkal más a helyzet. Ezeket nem tudja huzamosabb ideig raktározni a testünk, ezért ha energiára van szükség, a szénhidrátokat használjuk fel legelőször.

Tehát a szervezet csak akkor nyúl a zsírtartalékokhoz, amikor már felhasználta a rendelkezésre álló szénhidrátokat.

Ezért hangsúlyozzák a szakemberek, hogy intenzív sporttevékenység során a zsírégetés körülbelül a 20. perc után kezdődik csak el."

_______

Tehát a megoldás egy jó tempójú és egy bizonyos szintet tartó mozgás lehet, ahol a cél nem az, hogy minél nagyobb tempóban eddzünk, hanem egy stabil, legalább 30 perces edzés, amikor is már megindul a zsírégetés. Ez olyan tempóban ajánlatos, amikor még nem fulladunk ki, az edzés közben simán tudunk még beszélgetni másokkal úgy, hogy az nem esik nehezünkre. Én a 15 perces edzésemmel nem tudom, hogy hol is helyezkedem el ezen a skálán, de most még csak ennyit bírok, a cél mindenesetre az, hogy legalább félórát tudjak bicajozni egy számomra megfelelő tempóban.

________

Még egy fontos gondolat ebből a cikkből. - "Fontos leszögezni, hogy a problémák forrását nem kizárólag a helytelen táplálkozásban kell keresni: a mozgásszegény életmód legalább ennyire hozzájárul a túlsúly és a betegségek kialakulásához. Korunkban drasztikusan lecsökkent a fizikailag aktívan töltött órák száma, és a legfontosabb az lenne, hogy ezen változtassunk."

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása