Együtt sikerülni fog!

Az elhízás betegség.

2018/01/27. - írta: RiaRia

sweet-3103485_640.jpg

Az elhízásnál a nagy falásrohamok és az annak ellenállni nem tudók bizony nagy pácban vannak, és ez hasonló például az alkoholista vagy a dohányos ember függőségéhez. Sőt, még a drogfüggőséghez is hasonlítják az állandó lakmározást. A testünkkel teszünk rosszat, ha nem próbálunk őszintén meggyógyulni épp úgy, mint ahogy a láncdohányos és a függő alkoholista is szeretne.

Észre kell vennünk és meg kell értenünk, hogy "betegek" vagyunk, amitől legjobb minél hamarabb szabadulni. Az ételfüggő szenved, vagy titokban eszik, vagy dugdossa az ételt a családtagok elől, vagy éppen nem vallja be, hogy mit is evett egy nap. Erre jó az étkezési napló vezetése, amiből jól láthatóak a kihágások. Épp a lebukás, önmagunk előtt való lebukás veszélye miatt nem szeretnek sokan étkezési naplót vezetni, amire számtalan kifogást találnak. Észre kell vennünk, hogy segítségre van szükségünk, mert nem biztos, hogy egyedül boldogulunk.

Én úgy kezdtem a saját programomba, hogy egy hozzám közelállónak elmondtam, hogy én már egyedül nem tudok megbírkózni a feladattal, és segítséget kértem. Nem szégyellem, mert az egészségre és a gyógyulásra törekszem.

Az alkoholizmus pusztító, a dohányzás is pusztító és az ételfüggőség is pusztító az egészségünkre nézve. Csak gondoljuk át a kölcsönös összefüggéseket ezek között az állapotok között. Nem is kell olyan sok idő, ha valaki nagyon mélyen van a gödörben, hogy megromoljon az egészsége. Ezt a túlsúlyosok azt hiszem tapasztalják is. Sok mindent menthetünk meg, ha még időben észhez térünk, és megpróbálunk életmódot váltani. Nagyon nehéz, az alkoholizmusról is nehéz leszokni, a dohányzásról is, de mindhárom esetben vannak sikertörténetek, amik csak erősítik a szabályt, hogy igenis nincs lehetetlen küldetés, csak egy erős elhatározás szükséges.

Az alkoholistának végleg le kell tennie a poharat, a dohányosnak a cigarettát, az ételfüggőnek pedig az egészségtelen ételeket kell mellőznie. Az alkoholistának segítséget nyújthat a Névtelen Alkoholisták könyve, a dohányosnak például a Hogyan szoktam le 5 nap alatt a dohányzásról? című könyv ad támogatást, az ételfüggőnek pédául a Tökéletes étrend című könyv adhat segítséget, és megértést, hogy vajon miért is nem tudja abbahagyni az evést.

Nagyon megható ahogy a Névtelen Alkoholisták mozgalma kialakult. Egymás történeteiből tanulnak, és hisznek egy felsőbb hatalomban, aki segít nekik a mindennapi csatában. A dohányosnak például sok meleg vizet kell innia, ez is segíti a gyógyulásban. Csupán öt nap telik el, és leszokhat a cigarettáról. Az ételfüggőnek meg kell vonnia önmagától azokat az ételeket, amik meghízlalták, amiktől nem tud egymaga megszabadulni. A sikerélmények, a felépülések mind mind azt szolgálják, hogy az alkoholista vagy a dohányos vagy az ételfüggő tartson ki, és ne vétse el azokat a hibákat mégegyszer, amit elkövetett eddig. Nagy a kísértés! Még a jóindulatú szomszéd is azzal "próbálkozik", hogy lebeszélje a hiábavaló próbálkozásról a beteget. Csak higgyünk önmagunkban, és a csoda megtörténik, és megint új, egészséges életet élhetünk. Ha a három állapot (alkoholizmus, dohányzás és ételfüggőség) egyszerre van jelen, akkor kell igazán az erős akarat ahhoz, hogy tudjunk változtatni.

De a sikerélmények megteszik a hatásukat, és ha néha van is visszaesés, a harc a betegség ellen már megkezdődött, és elindult a gyógyulás folyamata. Az alkohol nincs tekintettel személyekre, bárkit nyakon ragadhat, és még nem beszéltünk azokról, akikről nincs adat, akik nem vállalják a nyilvánosságot, és csak csendben őrlik fel az egészségüket. Van, amikor már kózházi kezelésre van szükség az ételfüggő esetében is. Ha családban él az ételfüggő, akkor a saját rossz példája még családi konfliktushoz is vezethet. Már nem tud úgy foglalkozni a társával, a gyerekekkel, mert minden idejét az evés, az evéskényszer köti le.

Miért is iszunk, miért is dohányzunk, miért is eszünk annyit? Azért, mert szeretjük azt a hatást, amit ezek a pótló szerek nyújtanak. Néha tudjuk, hogy ártalmas dolgot csinálunk, mégis összemosódik a helyes a helytelennel, és érzéki csalódásoknak leszünk kitéve. Csalóka a pillanatnyi élvezet, mert kis idő után újabb adag kell akár az italból, akár a cigarettából, akár az ételből. Van, aki kórosan sokat eszik, de elítéli az alkoholistákat. Van, aki kórosan dohányzik, de nem eszik sokat, ő nem ételfüggő, mert a dohány elveszi az étvágyát, és "csak" az egészségével játszik ő is, mint a másik két függő.

Mi lehet a megoldás? Az olykor fellépő lelkiismeretfurdalást néha még az újabb kísértés is elnyomja, amit az ital, vagy a dohány vagy az étel kivált. A fejekben kell tudni rendet tenni. Ha bekövetkezik ez a változás, akkor az addig függő kezd másképp gondolkodni önmagáról, az egészségéről, és a mindennapjairól. Egyetlen erőfeszítés szükséges: be kell tartania néhány egyszerű szabályt.

Én most épp ezeknél a szabályoknál tartok, és ha nehéz is, de mindig visszatalálok a helyes útra. Már nem vagyok tehetetlen, van uralmam önmagam felett, és érzem a pozitív változásokat. Segítséget kértem, mert felismertem a betegségemet, az állandó evést és az ezzel járó mozgáshiányt, és kész vagyok tenni valamit azért, hogy boldogabban élhessek. Kezdeti lépések ezek, de ezek nélkül nincs meg az az út, amin végig kell mennem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása