Együtt sikerülni fog!

Meg kell tanulni, hogyan kell fogyókúrázni.

2021/08/02. - írta: RiaRia

wow-155268_640.png

Még egy kiló lement a súlyomból ezen a hétvégén, ennek kifejezetten örülök. :) Az az igazság, hogy az agyunkkal kell jó barátságban lennünk, ha fogyni akarunk. Bármit be tudsz bizonyítani neki, azt teszi mindig, amit te parancsolsz neki, olyan gondolatokkal van teli az agyad, amilyenekkel épp ebben a pillanatban foglalkozol. Úgyhogy, nem árt vigyázni, hogy mikor mire is gondolsz!

Nem titok, hogy ha negatívan gondolkodunk, akkor negatív élményeket vonzunk magunkhoz, ha pedig pozitívabban közelítjük meg pl. a fogyókúránkat, akkor sikereket érhetünk el. Azt is mondják, hogy a fogyókúra kőkemény matematika, és abból áll, hogy számolgatni kell a kalóriákat, és ez működni fog. Működik is, ha ki tudunk tartani amellett, hogy főzünk magunkra, dobozolunk esetleg, porciózunk, adagolunk, méricskélünk. Egy idő után sokan feladják ezt a fajta formáját a fogyókúrának, unalmasnak találják, nincs meg benne a lelkesedés, ami tovább lendítene minket az úton. Van, aki a vízivást nem tudja megszokni, annyira a szénsavas italoknak volt eddig a rabja, hogy nem tud csak úgy hirtelen átállni. Mindent meg kell tanulni (a vízivást is), hogy sikeresek legyünk. Ahogy rá lehet szokni a dobozolásra, ugyanúgy rá lehet szokni idővel a tea és vízivásra is. Azt hisszük, hogy más jótól vonjuk meg az időt, ha ezeknek a dolgoknak a tanulására áldozunk. És! Nemcsak 1-2 hónapig kell lelkesen kitartani, hanem ezután mindig így kell cselekednünk. 

Nekem nagyon nehéz elfogadni, hogy nagyon-nagyon lassan fogyok. És, ilyenkor, amikor nem megy le a súlyomból, ugye elmegy a kedvem sok mindentől, a fogyókúrától is. Nagyon ötletesnek kell lennünk, hogy az agyunkat néha be tudjuk csapni valamivel, azért, hogy kitartson a nehéz időkben is. Szóval, a barátunkká kell fogadnunk a saját agyunkat, és dédelgetni is kell olykor-olykor, hogy megkapja azt, amire vágyik, amitől szívesen dolgozik nekünk. Ha kiszolgáljuk az agyunkat, ő is végzi rendben a dolgát, azaz, nekünk fog dolgozni. Szerintem itt dől meg sokaknak a fogyókúrája, és az enyém is. Azt hisszük, hogy ha például leszoktunk a cigiről, ugyanolyan gyorsan le tudunk mondani zsíros ételek evéséről, a csokoládénkról, a gyorskajákról, vagy egyéb hizlaló finomságokról. Bizony, győzködnünk kell önmagunkat, mert ez nincs így. Enni kell, és a fogyókúra alatt még inkább ennünk kell, mert a szervezetünk bepánikol. De félünk enni, mert akkor hízni fogunk. Inkább csináljuk azt, hogy koplalunk, nem eszünk egy darabig, mert a cigileszokásnál is milyen jól mentek a dolgok! Ha viszont nem lehet párhuzamot vonni a kettő között, akkor mit tegyünk?

Azt kellene jól megtanulnunk, hogy ha letérünk a helyes útról (pl. a fogyózásról), akkor rengeteg idő kell ahhoz, hogy újra visszataláljunk erre a helyes útra. Ha kihagysz pl. egy hetet a fogyókúrádban, vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy a visszajött rossz szokásokról leneveld magad? Egy hét? Két hét? Vagy több? Valószínű, hogy minél többet hagyunk ki, annál nehezebb visszaszoknunk. És nem úgy van, hogy kihagysz egy hetet, akkor egy hét múlva újra toppon érzed magad majd. Sokkal több időd megy kárba, mint gondolnád! Ezért is mondják, hogy - soha ne add fel! -, mert inkább jobb újra- és újrakezdeni, mint megrekedni valahol a mély gödörben, ahonnan majd azt sem tudjuk hogyan másszunk ki belőle. 

Beszélgetni kell önmagunkkal! Kérdéseket lehet feltenni, amikre jó, ha őszintén válaszolunk. De a legfontosabbak:

- tarts barátságot az agyaddal,

- fogadd el, hogyha lassabban is fogysz,

- próbáld tartani a saját magad diktálta tempót,

- és, ugye! - tarts ki! soha ne add fel!

Kezdd el újra és újra, ha kell, vagy folytasd ha megrekedtél valahol, de tudatosítsd magadban, hogy egy életre elkötelezted magadat, mert nem akarsz már túlsúlyos lenni. Akár szerződést is írhatsz magadnak, és az aláírásoddal motiválod magad mindig a folytatásra. Nem egy egyszerű folyamatról van szó, ha fogyókúrázunk. Sok minden keresztülhúzza a szándékunkat, sok minden közbejöhet, amiért felfüggesztjük vagy talán abba is hagyjuk a diétánkat. És, itt kell közbelépnünk! Nem szabad engedni, hogy eddig eljussunk. Azért jó, ha jegyzetelsz magadnak, mert könnyebben vissza tudod nézni, hol történt a baki. És akkor talán könnyebb is újból nekifeszülni a fogyókúrának. Sajnos, kemény dolog ez, és egész embert kíván. 

 

 

komment
süti beállítások módosítása