Együtt sikerülni fog!

Az érzelmeink hatása a fogyásunkra.

2022/09/28. - írta: RiaRia

person-g85cba6074_640.jpg

Tudvalevő, hogy milyen lényegesen befolyásolják az érzelmeink a kilóink alakulását. Nem is gondoltam volna, hogy mennyire! Ha rossz passzban vagy, esetleg haragszol valamiért, ez rávetíti a bélyegét a fogyásodra is.

Nem tudsz úgy koncentrálni, olyan ételeket is megeszel, amik hátrányosak most rád nézve, elveszted a kontrollt a fogyás-hízás megítélésében, úgy gondolod, hogy most kiengedheted egy kicsit a gyeplőt, lazábbra veszed a diétádat, és engedsz egy-két csábításnak. És ezt mind annak köszönheted, hogy elromlott a kedved, nincs már meg a motiváció, sem a kitartás, nincs már elég akaraterőd, hogy folytasd azt, amibe egyszer belekezdtél. Mit tudsz tenni?

Nagyon egyszerűnek tűnik a válasz, de a kivitelezése már nem lesz annyira egyszerű. Meg kell változtatnod a fogyáshoz való viszonyodat, és a hangulataidat is meg kell változtatnod, hogy ne visszahúzóerőként legyenek jelen. Vagyis, az érzelmeiden kell szükségszerű változásokat tenned, mégpedig nem erőszakos módon, hanem szelíd odaadással elfogadod a jelen helyzetet, és megpróbálod a lehető legfinomabb módon átérezni, hogy hol is van a kutya elásva, miért is nem haladsz egyről a kettőre. Ha az érzelmek a ludasok azért, hogy nem tudsz lefogyni, akkor ezen kell gyakorlatilag módosítani. Minden negatív gondolat csak növeli a hízás esélyét, minden pozitív gondolat pedig azt eredményezi, hogy lesz kedved edzeni, sportolni, kocogni, gyalogolni. Ha már elérted, hogy jobb kedved van, hozzáláthatsz egy pompás terv kidolgozásának. Írd össze, hogy mik voltak a hátráltató tényezők, amik szerinted hízáshoz vezettek. Meg kell értened, hogy mitől is híztál meg, tisztában kell legyél a tényekkel. Miért is ettél annyit, hogy ilyen súllyal kell most megküzdened, amilyenben éppen vagy? Miért nem mozogtál eleget, amikor tudtad, hogy ez a járható út? Miért nem pihentél, amikor szükséged volt rá? - Azt hiszem, azért, mert nem volt kész haditerved, nem tudtál hogy viszonyulni egy meghízott testhez, nem tudtad mitévő is legyél. Az érzelmeid kifogtak rajtad, azt csináltad, ami kedvedre volt, nem törődtél a következményekkel. Ne gondold, hogy nincs jó megoldás minderre!

Meg kell barátkoznod a mindennaposan felbukkanó érzelmeiddel, kicsit kényeztetni is lehet önmagadat, hogy a barátoddá tudd őket fogadni. Ha nem teszed, bármelyik negatív érzelem uralkodóvá válhat, és akkor nincs menekvés, újra csak hatással lesz a fogyásodra, vagy éppen a hízásodra. Ördögi körbe juttattad magad, ahonnan csak józan gondolkodással tudod megváltoztatni a jelen helyzetet. Ne okold magad, ha nem sikerül most a váltás. Le lehet fogyni csak mozgás segítségével is. Olvastam egy fórumon, hogy valaki azt írta: - "május óta fogytam 11 kilót, és ezt mozgással értem el, nem koplalással és kínzó diétákkal, szigorúan csak mozgással." - Ez a mondat biztatás lehet mindannyiunknak, akik nem szeretünk kalóriát számolni, és ha komolyan hozzátesszük magunkat, mi is sikeresek lehetünk. 

Szóval, az érzelmek a ludasok, ha épp megáll a fogyás üteme. Valahol, valamikor elment a kedved vándorútra, és most nehéz lesz visszacsalogatni, mert hagytad, hogy így legyen. Résen kell lennünk ilyenkor, mert könnyen kerülhetünk rosszabb helyzetbe is. Az olyan érzelmek, mint az aggodalmaskodás amiatt, mert épp leállt a fogyás üteme, nagyon is rombolóak tudnak lenni, a többi társukkal egyetemben. Meg kell tudni bocsájtani önmagadnak, hogy elhidd, van remény a továbbhaladásra, de ehhez nem szabad, hogy az érzelmeink zabolátlan módon uralkodjanak rajtunk. Ne dugd homokba a fejed, ismerd fel a káros érzéseidet, azokat, amiktől inkább szabadulnál, mint megtartanád. Mindig van benned elég energia, hogy a jó és helyes utat tudd követni. Ha véletlenül valamiért leáll a fogyás, gondolj mindig arra, hogy holnap is lesz nap, és folytatni tudod a diétádat, csak most valamiért megrekedtél. Gyarapítsd a pozitív érzéseidet, és sose hagyd magad legyűrni holmi frusztráló negatív behatástól. Te vagy az erősebb, és mindig győzhetsz, ha kellően nyakon tudod csípni a rossz beidegződéseidet. A negatív érzelmek rossz szokások kialakításához vezetnek, és lerombolják az addigi eredményeinket. Eredmények nélkül pedig csak félemberek vagyunk.

Hallgass meg egy dalt, és pihenj jót álmodban, hiszen még csak 3 óra van! :)

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása