Együtt sikerülni fog!

3. lépés - Figyeld a tested jelzéseit!

2023/09/04. - írta: RiaRia

woman-2250970_640.jpg

Én is próbálom a lehető legegyszerűbbé tenni az egész életmódváltást, de az semmiképpen nem maradhat ki, hogy figyelj a tested jelzéseire. Nem muszáj írogatni, jegyzetelni, bár én inkább vagyok ennek a híve, de ha nincs rá időd, elég, ha a fejedben tartod meg az információkat, a megfigyeléseket.

Figyelj arra, mikor hogyan reagálsz egy-egy étkezésre, vagy nem étkezésre, arra is, ha kimarad a reggeli vagy valamelyik étkezésed. Figyeld külön a vízfogyasztásodat! Ez nagyon fontos, mert hajlamosak vagyunk ellébecolni a dolgot. Arra is figyelj, hogy mit iszol, mert ha nem szereted a vizet, ne cseréld le üdítőre, mert az biztosan tartalmaz vagy cukrot vagy édesítőszert, vagy mind a kettőt. Nyugodtan olvasd el, hogy mi van a címkére írva, mert tuti, hogy belefutsz a cukros üdítős változatba. Én csakis vizet, ásványvizet, citromos vizet és teákat iszom, kávét én nem fogyasztok, ezzel kapcsolatban nem is nagyon tudok mit mondani. Én régebben rengeteget ittam kávét, így egyik napról a másikra sikerült leszoknom róla. Minden méreganyagot kerülj! Ha lehet, ne cigizzél és ne nagyon igyál alkoholt sem, a saját érdekedben. Az energiaitalokról én csak rosszat hallottam, hosszú távon biztosan nem jó megoldás. A kólákat el kell felejteni úgy ahogy vannak. Lehet, nem sikerül, mindenki érzi, figyelje magát, mi a jó a számára és mi nem.

Figyeld meg az érzelmeidet, mire hogyan reagálsz. Lehet, hogyha megvonsz valamit magadtól, akkor elviselhetetlen természeted lesz, és csak mogorván, borúsan szemléled a világot. Ez könnyen előfordulhat, ezért ezt jó, ha feljegyzed magadnak, hogy tudjál változtatni rajta. Figyeld meg a felkészülés egy hónapja alatt, hogy milyen a kedved, jól ébredsz-e és el tudsz-e hamar aludni, ha tartod a szabályokat? Ne stresszelj, ha valami nem jön össze! Próbálj ki minél több dolgot, cserélgesd őket, variálj kedvedre, mert lehet, hogy rátalálsz az igazi neked való életmódra. Mindenki máshogy éli meg ugyanazt a helyzetet. Lehet, te inkább kiborulós vagy, de lehet, hogy meg sem kottyan, ha kimarad egy-egy étkezés. Próbálj ki egy napot szabályosan, úgy, ahogy azt betervezted. Elég egy nap, mert van, amikor még ezt sem tudjuk teljesíteni, mert közbejön valami, vagy már az elején megunjuk azt, amibe belekezdtünk. Találj ki magadnak egy ösztönző mondatot, olyan mantra félét, amit minden reggel hangosan kimondasz, és napközben is biztathatod magad vele. Én gyakran mondom magamnak ezt: - "Szuper, hogy ilyen tökéletes napom van ma! Minden sikerül! :)))" - Ezzel biztatom magam, és ha nem vagyok a legjobb kedvemben, akkor is szokott segíteni.

Mire kell még odafigyelni? Hát, az alvásra, a pihenésre. Jut-e időd a napi ténykedésed mellett még egy igazi életmódváltást is gyakorolni? Be tudod-e illeszteni magadnak? Próbálj ki pár napot, mondjuk 3 nap tökéletesen megfelelő lesz. Próbáld ki ezeken a napokon, hogy mindent meg tudsz-e oldani, vagy mindig közbejön valami? Eléggé elkötelezett vagy-e, képesnek érzed-e magad az életmódváltásra, és gyakorlatilag mire vagy hajlandó, mit vagy hajlandó ezért bevállalni? Én szabályosan ki szoktam magam kérdezni, és muszáj válaszolnom a kérdésekre, mert különben csak hízok és hízok és hízok. Muszáj nagyon őszintének lennünk magunkhoz, különben elvesztünk, nincs tovább, nem éri meg a befektetést. Találj ki a magad számára egy olyan ösztönző célt, amiért bármit megtennél, hogy sikerüljön. Legyen mondjuk az, hogy - "jövő nyárra formába hozom magam!" -  Most már úgyis az ősz jön, van egy csomó időd arra, hogy meg is tudd valósítani a tervedet. Mindig tegyél meg egy lépést. Mindig tegyél meg egy lépést és figyeld, hogyan is reagálsz erre. Tetszik az ötleted vagy sem? Meg tudnád-e valósítani vagy sem? Mindig csak egy valamin változtass! Csináld azt például, hogy mindennap elmész sétálni. Nem sok időre, elég 10 perc, mert én magamról tudom, hogy ez összességben nem 10 perc lesz, az előkészületekkel együtt jóval több. Meg kell keresned az edzőcipődet, amiben kényelmesen tudsz sétálni, fel kell öltöznöd, és ugyanezt meg kell tenned, mikor visszaérsz a sétából, és valljuk be, a 10 perc sétánk eltart jó félórát is, vagy még többet. Ezért kell kicsiben kezdeni mindent. Figyeld meg, hogy képes vagy-e ezt naponta megcsinálni? és Sose haragudj meg magadra, ha valami nem sikerül. Nem baj! Az a baj, ha bele sem kezdesz. 

"Újévkor sokan tesznek fogadalmat, hogy megváltoztatják addigi szokásaikat, életvitelüket. A siker egyik kulcsa talán az, hogy nem kell azonnal és mindent megváltoztatnunk, megfogható és kivitelezhető célokra van szükség. (...) Érdemes őket kipróbálni - egy hét erejéig. Utána még egy hétig... meg még egy hétig... és lassan összeáll az az életmódváltás." (Meleg Sándor) 

 

 

komment
süti beállítások módosítása