Együtt sikerülni fog!

Miért csökken a nyugalmi anyagcsere?

2017/05/26. - írta: RiaRia

basal-1079177_640.jpg

Még mindig 97 kiló vagyok, de most elfelejtettem reggel mérni, csak reggeli után sikerült, így ez nem is olyan rossz eredmény. :)

"Hogyha kevesebb ételt veszünk fel, akkor a szervezet védekezik, mégpedig konkrétan úgy, hogy csökkenti az alapanyagcserét, az energiafelhasználást, az energiaveszteséget. A szervezet ilyenkor segítségül hívja az energiaspóroló mechanizmusokat."

"Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az alapanyagcsere-csökkenés éhezés hatására szabályosan és konzekvensen bekövetkezik, sőt, soványakban ez nagyobb mértékű, akár 40% is, mint kövérekben, akiknél 20-25%-ra tehető. Ebben az izomszövet-veszteség is szerepet játszik, hiszen az izomszövet jobban égeti el az energiákat, mint a zsírszövet, és ha az izomszövet csökken, akkor az energialeadás is csökken."

"Így képzelik el az ún. jojo diéta jelenséget is, amely szerint minél többször ismétlünk szigorú fogyókúrákat, annál lejjebb szorítjuk a nyugalmi anyagcserénket, és pl. 5 kg fogyás után majd 7 kg a visszahízás, majd újabb fogyás után még nagyobb visszahízás következik be, és végül a testsúly nagyobb lesz, mint a kiindulási érték. Szerencsére azonban ez elméletileg egyértelműen nem bizonyítható."

Figyeljünk tehát, hogy ne drasztikus fogyókúrákat tartsunk, egy 1200-1800 kcal -ás étrend hosszú távon jól kivitelezhető. Lássuk most a mai étrendet:

Étrend:

Reggeli: 4dkg csirkemell sonka (38 kal), + 2dkg sajtkrém (45 kal), + 1db uborka (7 kal), + 1 szelet félbarna kenyér (172 kal),

Tízórai: 1 pohár gyümölcsjoghurt (210 kal), + 1 szelet Abonett (16 kal),

Ebéd: 10dkg párolt hal (60 kal), + 200g finomfőzelék (118 kal),

Uzsi: 2dl (2,8%) tej (124 kal), + 1 szelet Hamlet (35 kal),

Vacsora: 8dkg pirított sertésmáj (107 kal), + 15dkg párolt sárgarépa (59 kal), + 15dkg párolt kelbimbó ( 63 kal),

________

Összesen: 1054 kalória,

47% szénhidrát, 26% fehérje, és 28% zsír, (ami megfelel 63g fehérjének, 115g szénhidrátnak, és 30g zsírnak),

Ez a menü úgy van megírva, mint a nagykönyvben, ideális mind a három (szénhidrát, fehérje és zsír) érték.

________

A mai motiváló mondat a következő: GYALOGOLJUNK, SÉTÁLJUNK, KERÉKPÁROZZUNK!!!

________

"A mozgás kedvező hatásához tartozik, hogy vizsgálatok szerint hatása a mozgás utáni időre is kiterjed. Komoly fizikai terhelés után az alapanyagcsere még hosszú órákon át emelkedett marad, mégpedig akár 10-25% - kal is. Ez plusz energiák leadását jelentheti a fizikai terhelés alatt leadott energiákon kívül."

Nem mindegy tehát, hogy végzünk testmozgást, vagy sem. Inkább essünk túl rajta még a reggeli órákban (ahol ajánlatos legalább 20 perces fizikai aktivitás), minthogy egyáltalán ne sportoljunk semmit. A mozgás és a diéta kiegészíti egymást.

Tartsunk ki, és tartsuk észben, hogy le szeretnénk fogyni. Ez a célunk, és ezért tennünk is kell valamit.

Gyerünk! Hajrá! Itt a nyár! Ideje rástartolni! :)))

 

komment
süti beállítások módosítása