A Fanny magazin egyik számában olvashatunk arról, hogyan csökkentsük télen a testsúlyunkat okosan. A dietetikus írja, hogy koplalni tilos! Ez tulajdonképpen minden évszakban elmondható, de különösen igaz a téli hónapokra. Hogy mit is ehetünk? Erről szól az egyik bejegyzés:
Válogatási javaslat általánosságban
Kerülendő ételek:
Húsféleségek: Kacsa-, liba-, sertéshús; felvágottak; kolbász- és hurkafélék; olajos halak.
Zsiradékok: Disznó-, kacsa-, libazsír; bő zsírban sült ételek.
Tej, tejtermékek: 1,5%-nál magasabb zsírtartalmú tej; tejszín; tejföl; félzsíros, zsíros sajtok.
Gabonafélék: Fehér kenyér; bolti sütemények; hozzáadott cukrot tartalmazó péksütemények; rizottó; sajtos-szalámis pizza; tejszínes tészták.
Édességek: Cukrászsütemények; csokoládéutánzatok; töltött csokoládék; cukorkák; jégkrém; puding; maradék szaloncukor és karácsonyi sütemények.
Gyümölcsök: Bolti gyümölcsitalok; 300 g-nál több gyümölcs vagy befőtt a levével együtt; cukrozott aszalt gyümölcsök; a fogyaszthatónál nagyobb mennyiségű, illetve ízesített olajos magvak.
Zöldségek: Majonézes saláták; zsiradékban sült burgonya; rántott zöldségek.
Alkohol: Sör; édes borok és pezsgők; tömény italok; koktélok; ismeretlen eredetű alkoholos italok.
________
Fogyasztható ételek:
Húsféleségek: Főtt, párolt, sütőzacskóban sült és grillezett csirke, hal, pulyka-, marha-, nyúlhús; sovány sonka; hetente egyszer máj.
Zsiradékok: Light margarin (1 tk/nap); vajkrém (1 kk/nap); növényi olaj (1 tk/nap).
Tej és tejtermékek: 1,5%-os zsírtartalmú tej (300 ml/nap); sovány, illetve light sajtok; túró; író, joghurt, kefír.
Gabonafélék: Korpás kenyérfélék; barna rizs, bulgur, kuszkusz, köles; durumtészta.
Édességek: Zsír-és hozzáadott cukortól mentes gyümölcsjoghurt (turmix); túró; gyümölcsös-túrós sütemények; heti 1-2 alkalommal magas kakaótartalmú csokoládé.
Édesítőszerek: Méz (energiatartalma megegyezik a cukoréval); folyékony édesítőszerek és -tabletták.
Zöldségek: Friss saláták és szezonális zöldségek; párolt zöldségek; joghurttal behabart főzelékek, savanyúságok; heti 1-2-szer friss csírák.
Gyümölcsök: 100-200 g gyümölcs vagy befőtt a leve nélkül; 100 ml 100%-os gyümölcslé vagy 1 ek natur aszalt gyümölcs; hetente egyszer 1 ek natur olajos mag.
Tojás: Heti 3-4 x 1 db tojás zsiradék nélkül.
________
Mit válasszon?
A gyümölcsök, zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok. No meg antioxidánsokban: ezek a növényi vegyületek katalizátorként vesznek részt a szervezet védekezőképességének alakításában.
Egyen minél több nyers zöldséget, zöldségköretet (a színük akár a kedélyállapotát is jótékonyan befolyásolhatja!), joghurttal behabart főzeléket, zsiradék nélkül elkészített feltétet gabonakészítményekkel, zsírszegény tejtermékekkel és gyümölcsökkel kiegészítve - így az ön által kitűzött cél könnyebben elérhető!