Együtt sikerülni fog!

Hogyan (t)együk boldoggá magunkat?

2024/04/09. - írta: RiaRia

chocolate-1202606_640.png

Régebben volt az az idő, amikor igencsak elmondható volt rólam, hogy egy nagy tábla mogyorós csoki tett boldoggá engem. Bármi történhetett körülöttem, ha volt valami bajom, a tábla mogyorós csoki gyógyír volt minden bajomra. Érdekes jelenség ez, mert most reggel, mikor megettem a frissen készült salátámat, sokkal, de sokkal boldogabbnak éreztem most magam, mint amikor régebben a tábla csokit ettem. Lehet, a csokievésben volt egy kis lelkiismeretfurdalás is, amiért ártok a szervezetemnek az édesség iránti vágyammal.

Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egészséges ételek is ugyanolyan boldogsággal tudnak eltölteni, mint például az édességek vagy egy finom pohár bor (már aki szereti a bort). Amióta szénhidrátdiétával foglalkozom, ami annyit tesz, hogy számolom a szénhidráttartalmat, arra a következtetésre jutottam, hogy nem mindegy milyen szénhidráttal is van dolgom, amikor eszem valamit. Vannak hasznos és haszontalan szénhidrátok is. A hasznos szénhidrát a zöldségekben és a gyümölcsökben található, ezek jó hatással vannak ránk, ezek tesznek minket boldoggá, mert még az agyműködésünket is kedvezően befolyásolják. Ezt olvastam, azért tudom ilyen biztosan. Az agyunk egy olyan kényes szerv, ami nem mindenre reagál jól, csak ezt mi először szinte észre sem vesszük. De elég tudni azt, hogy ami egészséges a testünknek, a szervezetünknek, az mindenképpen jó hatással van az agyi tevékenységünkre, sokkal jobban teljesítünk, és sokkal jobban is érezzük magunkat. Már ez elegendő ok arra, hogy az egészséges zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk főleg táplálékunknak. 

Gondolkozz csak el néha, hogy hogyan étkezel? Hogyan táplálkozol? Figyelsz-e arra, hogy a közérzeted is jobb legyen, vagy csak egyszerűen mindent megeszel, ami a kezed ügyébe akad? Mindig a szemem előtt tartom én ezt a 6 tényezőt: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és a víz. Mind fontos tényező ahhoz, hogy jól érezd magad és egy kicsit jó is foglalkozni mindegyikükkel, hogy tisztában legyünk azzal, mi árt és mi használ nekünk, amikor ételt eszünk. Elegendő, ha csak az alapvető dolgokat, a legfontosabb dolgokat tudjuk ezekről az említett tényezőkről. Csak kicsit kell odafigyelni, elegendő ha csak kicsit tudjuk, hogy milyen ételek jók a számunkra és mik azok, amik ártanak. Nem kell mélyen beleásnod magad a dietetikába, nem kell dietetikusnak lenned ahhoz, hogy össze tudj rakni magadnak egy egészséges étrendet. Elég csak azt tudnod, mitől jó a közérzeted. És jó, ha rájössz, hogy nem feltétlenül a tábla mogyorós csoki tesz majd boldoggá, hanem egy jól elkészített finom saláta sokkal nagyobb életerőt hoz el neked, ettől sokkalta több életerőd lesz, mint a sok-sok cukros ételtől. Úgyhogy először ha le tudsz mondani az édességekről, már tettél egy jó nagy lépést azért, hogy mindennap boldogan térj majd nyugovóra.

Persze számos tényező befolyásolja még a boldogságodat, de hogy elmondhasd, tettél is azért, hogy jó közérzeted legyen, a legelső lépés, hogy rájöjj, nem a csokitól leszel még boldogabb, hanem azoktól az ételektől, amiket helyesen választasz össze. Fordíts ezért figyelmet egy kicsit a jó szénhidrátokra, a jó fehérjékre, a jó zsírokra, a vitaminokra, az ásványi anyagokra is, és még nagyon figyelj arra, hogy eleget igyál és pihend ki magad mindennap rendesen. A jó alvás az alapja annak, hogy jókedvűen ébredsz fel, és lesz kedved megvalósítani ezeket a dolgokat, amiről itt most szó volt. Csak egy apró kis odafigyelés kell, és máris százszorosan megtérül ez a figyelmed, mert egész nap jól tudsz teljesíteni, és ez a lényeg, hogy mindig a boldogságtól sugározzon az arcod. :)

 

komment
süti beállítások módosítása