Együtt sikerülni fog!

Napi 6x-i étkezés, van utóvacsora is! :)

2022/08/19. - írta: RiaRia

scottish-diet-gad49dc03b_640.jpg

A cukorbetegeknek való étrendben nem újdonság, hogy van pótvacsora, ezért most megpróbálok 6x enni egy nap, kevesebbet, mint szoktam. 

A reggeli 7-kor, a tízórai 10-kor, az ebéd 13-kor, az uzsi 16-kor, a vacsi 19-kor és a pótvacsora 22 órakor lesz. A pótvacsora tényleg csak arra szolgál, hogy elűzze az esetlegesen kialakulni készülő falánkságomat, és normális szinten tartja a vércukromat. 

Most vagyok 94.5 kiló, és mostantól indul minden, mert ellébecoltam eddig az időmet, így visszakúszott fél kiló. Péntek van, két hét múlva értékelés. 

Mivel szénhidrátot számolok, a reggeli 30-45g szénhidrát lehet, tízóraira 25-35g, az ebéd 55g szénhidrát javasolt, uzsira 15-20g szénhitrát a jó, és vacsira 35-45g, majd pótvacsira 15-45g között lehet enni.

Én 160g szénhidrátot fogok számolni egy napra, így a reggelim 30g, a tízóraim 25g, az ebéd 45g, az uzsim 15g, a vacsorám 30g, és a pótvacsora 15g körül lesz.

Nem lehet ennem = cukor, cukorka, csokoládé, keksz, nápolyi, lekvár, dzsem, kompót, üdítő ital, méz.

Amit lehet főleg = rizs, burgonya, zöldség és gyümölcs, főzelékféle, tej, és túró. 

Rizsből 2 hetente ajánlatos enni, 10dkg-nál kisebb burgonyát akár minden étkezéskor, a zőldség- és főzelékféle képezi a bázist, ezek a fő táplálékok, ezekből naponta többször is lehet fogyasztani, gyümölcsöt naponta 150g-500g-ig lehet, tejet, túrót akár naponta, de 3-5dl-nél többet ne, és minél kevesebb állati zsiradékot fogyasszunk. A rost a zöldségfélékben, főzelékfélékben van, és a gyümölcsökben, ezért bátran lehet almát, birsalmát, szilvát, retket, sárgarépát, körtét, céklát, paprikát, paradicsomot, zöldbabot, karalábét, karfiolt, káposztát, csemegeuborkát, téli hüvelyeseket is fogyasztani.

Kevés zsírt és kevés sót ajánlatos használni, erre nagyon kell figyelnem, mert hajlamos vagyok nagyobb mennyiséget is elfogyasztani. Az elhízott egyén még ezen felül energiaszegény változatot is kell, hogy összeállítson, így energiaszegény diétát kell fogyasztani. Itt még az eddig engedélyezett diétás készítményektől is többnyire tartózkodnom kell, mert ezek nagy része energiában gazdag. Ezt úgy lehet a legjobban kivitelezni, ha az egyes ételekből kisebb mennyiségeket eszek. Inkább a zsírokat kell csökkenteni, kevésbé a szénhidrátokat. Az 1500 kcal az jó irányvonal, és a 160g szénhidrát is naponta. Úgyhogy lesz mit számolnom. Utóvacsora pl. csupán egy kevés sonka, kifli és zöldpaprika lehet, itt az a cél, hogy ne maradjak éhes éjszakára, és normalizálódjon a cukorérték. 

A mai motiváló gondolatunk a következő:

"Nem megtalálni fogod a boldog életet. Te teremted meg." (Camilla Eyring Kimball)

ui.: - Nem kell megijedni a szénhidrát számolásától, ha megvan az Új Tápanyagtáblázat című könyv, mert ez rengeteg mindent tartalmaz, csak kicsit meg kell ismerkedni vele. Nem véletlenül vettem meg én is anno, tudtam, hogy ha kalóriát fogok számolni, hasznos segítségem lesz. :) És ez így is van! Rengeteg információ van benne, amit érdemes felelevenítenünk magunknak.

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása