Együtt sikerülni fog!

Időszakos böjt. Van hozzá kedved?

2023/08/18. - írta: RiaRia

mobile-phone-1917737_640.jpg

Már írtam egy bejegyzésben, hogy szemezgetek az időszakos böjtöléssel. Majd belinkelem, hogy melyik poszt is volt az. A lényegét mindenki ismeri szerintem, van, amikor eszünk és van, amikor nem eszünk, vagyis böjtölünk. A múltkor azért nem jött ez össze nekem, mert nem voltam felkészülve rá.

Mint mindenre, erre is fel kell készülni. Nem szabad mindjárt fenekestül felfordítani mindent, belegázolni valaminek a közepébe. Mindent szokni kell, és ha már diétára vagyok kényszerítve, olyat kövessek, ami tetszik is, meg amiben hiszek is. Sokan csinálják az időszakos böjtöt, és most én is elhatároztam, hogy kipróbálom, hozzászoktatom magam ehhez a módszerhez.

12 órától 20 óráig ehetek, így határoztam meg az étkezési ritmust, a többi időszak a böjtölésé. Az, hogy mit fogok enni, még nem teljesen biztos jelenleg, de az édes ízt kerülni fogom, és a zsíros ételeket is. A kis kedvenckém, a salátavacsora most tudná kiérdemelni igazi helyét és ez valószínű, hogy így is lesz. Délben eszem meg a főételt, és este fogok salátavacsorákat csinálni, egyelőre mindegy mi, csak salátaféle legyen. Lehet tartalmas és lehet kevésbé tartalmas is. Úgyis hamar kiderül, hogyan is reagálok majd erre. 

Annyi időm lesz kaját készíteni, hogy még sok is lesz, mert az egész délelőtt ugye böjttel fog telni, nincs kóstolgatás, enni csak a kijelölt időben lehet majd, erre nagyon oda kell figyelni, mert ez a lényege ennek a módszernek tulajdonképpen. 8 óra van adva étkezési lehetőségnek, ami már eleve kizárja, hogy egész nap falatozzak. Már ez egy előny! Persze, biztosan éhes is leszek, egyik diéta sem garantálja, hogy mindig teli lesz a gyomrom. De aludni is fogok ugye, ami 22 órától reggel 5-6 óráig tart kb. Így tulajdonképpen csak 8 órát kell kibírnom böjtöléssel, azt, hogy gyakorlatilag nem reggelizek, mert a többi időt végigalszom. Meglátjuk, van is könyvem hozzá, úgyhogy berendezkedtem most erre az életformára, kiderül, hogy beválik-e? Ha van kedved, tarts velem, azt hiszem, hogy hamar kiderül, hogy jó-e ez a számomra vagy sem.

Az előző bejegyzést itt megtalálod, pár szót már írtam erről az időszakos böjtről, az időintervallum az ugyanaz, mint amit akkor kitaláltam magamnak. Nem véletlenül, mert ezt már legalább tudom már magamról, hogy a reggelit még csak-csak ki tudom hagyni, de az ebédet meg a vacsorát azt nem. Később, ha beválna, rátérnék, hogy egyszer eszem egy nap, csak azt még ki kéne deríteni, hogy az mikor is legyen, valószínű, hogy az esti étkezést nem tudnám elhagyni, így maradna ez a megoldás. De ettől még olyan távol vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől, úgyhogy kár is beszélni róla, de mindenképpen jót tenne a szervezetemnek.

Nem holnap fogok belevágni a közepébe, meg kell ismerkednem vele, hozzá kell szoknom, fel kell még készülnöm előtte. Sok-sok jegyzetfüzet kell hozzá, az biztos! Az biztos, hogy rugalmas leszek az elején mindenképpen, főleg a hozzászokási időben. Ezt bő egy hónapban határoztam meg, adtam időt, hogy kiderüljön, megfelel-e a számomra mindez vagy sem. Bármikor elkezdheted te is, csak olvass utána, de én is fogom írni, hogy miket csinálok, miket eszek, miket sportolok, majd csak kisül belőle valami. :)

Tehát 16:8 a minta, ebből 8 óra az evési időszak, és 16 óra a teljes böjtölés. Augusztusban és még szeptemberben is a hozzászokás fog tartani, de szeptember 18-a az úgyis hétfőre esik, akkorra tervezem az igazi kezdést. Ma is 18-a van (augusztus), és így meglesz az egy havi felkészülés. Igyekszem írni, hogy addig is min megyek keresztül, úgyhogy hamarosan találkozunk, addig is olvass az időszakos böjtről annyit, amennyit csak tudsz és amennyire érdekel téged ez a módszer. :)

Hallgass meg egy dalt, és keresgélj a neten, ha te is szeretnél belevágni ebbe az időszakos böjtölésbe. :)

ui.: - eddig semmi nem vált be, még a jó öreg kalóriaszámolás sem segített, pedig abban nagyon bíztam. Itt nem kell kalóriát számolni, a böjt megteszi a maga hatását. :) Meglátjuk! :)

uui.: - amit inni fogok, az a víz, a citromlé és a tea. Van app is az időszakos böjtről, telóra is letöltheted. Kezdetnek jó lesz, például a hozzászoktatásnál. (Én már be is állítottam a sajátomat.) Izgalmasnak néz ki! :)

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása