Együtt sikerülni fog!

Figyelem, fegyelem. Hogy is van ez?

2024/02/07. - írta: RiaRia

flowers-7131334_640.jpg

Lehet-e jó egy betegségben? Természetesen nem, talán csak az, hogy tanulunk belőle. És bármennyire is jó lenne a súlyunk szempontjából, az, hogy némileg fogyunk is amíg betegek vagyunk, ez mégsem akkora öröm, mint azt utólag meg szoktuk állapítani magunknak. Én is fogytam most, de súlyosabb a köhögésem, mint az elsőre látszott.

A feljött kilókat (amik még a betegség előtt lopakodtak rám) azt sikerült már leadnom, örülhetnék is ennek, mégis inkább elszomorító számomra, hogy nem vagyok még olyan egészséges, hogy saját erőmből tudnék fogyogatni. Teljesen legyengített ez az elmúlt két hét, és nem tudom mikor fogom visszaszerezni magamnak az erőmet. Pláne, hogy hogyan és milyen módon?! Szinte feküdnöm kellene, de nem tesz jót, mégis ezt csinálom inkább, hátha jobban leszek. A terv az ugye már most az, hogy kint legyek minél többet az udvaron, a friss levegőn, és amint lehet, ápoljam majd a kibújó nárciszokat és tulipánokat. Már olyan meleg van mifelénk, hogy ettől biztosan úgy érzik, hogy közeleg a tavasz. De ki tudja mikor jön el az az igazi tavasz?

Épp most nemrég írtam a másik blogomban, hogy a viselkedésünkkel befolyásoljuk azt, hogy milyen is lesz az egyik vagy másik napunk. Ott épp a fegyelem erejére összpontosítok, ami szükséges nekünk is, hogy jól tudjunk fogyni. Ha nincs bennünk egy kicsi sem a fegyelemből, nem tudjuk mit is fogunk dönteni a következő pillanatban, vagy épp csak rossz döntéseket tudunk hozni. Jó ha ezt mindig szem előtt tartjuk, mert szinte minden ettől függ. Ha nem vagy fegyelmezett, egyik cukrot kapkodod be a másik után még akkor is, ha tudod, hogy nem tesz jót az egészségednek. Ha nem vagy fegyelmezett, ha nem tudsz jó döntéseket hozni, akkor fejtetőre áll minden körülötted, és kész káosz lesz az életed. Amikor betegek vagyunk, ez a fegyelmezettség kicsit szertefoszlik, nem tudunk rá úgy fókuszálni, és ennek az az eredménye, hogy amikor ismét vissza szeretnénk térni az életmódváltásunkhoz, kicsúszik minden irányítás a kezünk közül, és megint csak összevissza fogunk enni mindenfélét, ami árt nekünk. És így eljutunk mindig a kiindulópontunkra, ahelyett hogy onnan folytatnánk, ahol épp megrekedtünk. Nehéz folyamat ez, nehéz kivédeni, hogy ez így történjen, kell hozzá a józan eszünk és természetesen a fegyelmünk is.

A másik ilyen dolog a figyelem kérdése. Az, hogy mit veszel észre most ebben a pillanatban, sok minden befolyásolja. Ha épp ezt a blogot olvasod, biztosan fogyni szeretnél, túl sok a súly rajtad is, mint rajtam, és ezért kerestél ilyen témájú bejegyzéseket a neten. A figyelmünk azonban jóval jobban nevelhető, tanítható, elsajátítható, mint a fegyelmünk. Könnyebb dolgunk van vele, mert rá tudjuk venni magunkat, hogy mire is figyeljünk, mi jó nekünk és ezt honnan szerezzük meg magunknak. Figyelni már a suliban megtanultál, sőt már kisebb korodban is, de a fegyelmet azt nagyon nehéz kordában tartanod. Igaz, hogy a fegyelmet megkövetelték tőlünk a suliban is, de lehet, épp ezért esik olyan nehezünkre jó irányba befolyásolnunk. A fegyelem kötöttségekkel jár, a figyelmed viszont lehet szerteágazó, nem mindegy melyiket hogyan is kezeled. Próbálj meg figyelni a fogyókúrádra. Ez valószínű, hogy könnyen megy addig, amíg rá nem jössz, hogy némi fegyelmet is megkíván ez tőled. Sőt! Hosszú távon fegyelmezettnek lenni nem is jó érzés és nem is a legegészségesebb, viszont eredményeket csak ekkor tudunk felmutatni, ha figyelünk a fegyelmünkre. Persze! Gondolod most magadban, hogy ez biztosan nem így működik, de próbáld csak ki, hiszen a puding próbája az evés. Próbáld ki a gyakorlatban, hogy végigviszel egy teljes egész napot. Sokszor elég kemény diónak bizonyul ez is, gondolhatod! Még délig sem fog kitartani a fegyelmed csakúgy magától. Figyelned kell arra, mit is csinálsz, azt jól csinálod-e és mindig közbejön valami. Ezt a valamit sokszor nem tudod kikerülni, ez jön váratlanul és neked kell döntened, neked kell helyére tenned a dolgokat, hogy minden sínen legyen. Ez csak kellő összeszedettséggel valósítható meg és azzal, ha figyelsz mindig arra mit is csinálsz és azt jól csinálod-e? Ha ki tudod alakítani magadban a kellő fegyelmet a fogyózás iránt, elég lesz csak ránézned a napirendedre, minden menni fog. Tudni fogod, hogy ezt mind önmagadért teszed, nem másért. Ha kellően elszánt is vagy, az már jelent valamit, akkor már van benned a fegyelemből egy apró kis darabka, amit tudsz alkalmazni.

Ez amit itt leírtam, lehet, túl komolyan hangzik, de a lényeg benne van, hidd el. Most gondolkozz el, hogy ebből rád nézve mi igaz és mit tudsz belőle kihozni, hasznosítani. De mindenképpen valamilyen szinten foglalkoznod kell a fegyelmeddel, és ezért jó ha erre tudsz figyelni is. Hogy mégse ilyen komolyan fejezzük be ezt a bejegyzést, írok neked még valamit, ezt már szerintem korábban írtam egy bejegyzésben:

"Újévkor sokan tesznek fogadalmat, hogy megváltoztatják addigi szokásaikat, életvitelüket. A siker egyik kulcsa talán az, hogy nem kell azonnal és mindent megváltoztatnunk, megfogható és kivitelezhető célokra van szükség. (...) Érdemes őket kipróbálni - egy hét erejéig. Utána még egy hétig... meg még egy hétig... és lassan összeáll az az életmódváltás." (Meleg Sándor)

ui.: próbáld ki, nem rossz tanács, sőt, talán az egyedüli igazán jó tanács az életmódváltáshoz! :)

Hallgass zenét kedvedre! :) 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása