Együtt sikerülni fog!

Sokat számít a hozzáállás az életmódváltáshoz...,

2021/05/20. - írta: RiaRia

comparison-1906406_640.jpg

..., és az, hogyan "viselkedünk" a nap folyamán. Talán ez dönti el, hogy sikeresek leszünk-e vagy sem. Vajon miért nem sikerül hosszú távon kitartanunk?

A szokásaink lehetnek ebben a ludasok. Ugye olyan hamar rögzülnek a fejünkben azok a szokások, amik kényelmesek, könnyű megszokni őket, és aztán nagyon, de nagyon nehezen tudunk csak változtatni a jó irányba. De miért viselkedünk így szinte egész nap? Sok minden teher van a nyakunkon, sok döntést is kell meghoznunk, amik felőrlik az energiánkat. Talán ezért vagyunk hajlamosak a könnyebb és jóérzéssel eltöltött szokások felé idomulni.

De viselkedhetnénk máshogy is, ha egy kicsit elgondolkodunk, miért is szeretnénk életmódot váltani. Sokan mondják, hogy nem csak esztétikai probléma az, ha túlsúlyosak vagyunk. Az egészségünk forog kockán a szó legszorosabb értelmében. Van ugye az a mondás, hogy "egész életünkben feláldozzuk az egészségünket, hogy sok pénzt kereshessünk, életünk későbbi szakaszában pedig minden pénzünket odaadnánk, hogy visszaszerezhessük az egészségünket". Ha szem előtt tartjuk ezt a mondatot, és minden reggel erre ébrednénk, akkor közelebb kerülnénk az életmódváltáshoz, az igazi életmódváltáshoz. Tegyünk így, és az életünk rohamosan megváltozik.

Sokat számít a hozzáállás az életmódunkhoz, és az, hogyan "viselkedünk" a nap folyamán.

Tegyél úgy, hogy egész nap figyeled magad. Írd fel, hogy milyen szokásokat vélsz felfedezni magadon. Milyen a hangulatod már korán reggel és ez hogyan változik a nap folyamán? És írd le, ha tudod, hogy mik váltották ki a hangulatváltozásokat. Ez a kezdet. Hogy megfigyeled magad mit csinálsz egy nap. Én például nagyon sokat ülök a számítógép előtt, más fontos dolgok rovására. Ha megváltoztatnám a hozzáállásomat az ücsörgéshez, és ráébrednék arra, hogy az életemet rontom el, ha hagyom, hogy ez sokáig így legyen, akkor máris egy lépést tennék a valódi életmódváltásomhoz. Amíg egész nap mással foglalkozom, mint amivel kellene, addig hiába minden okos könyv és jótanács, hiába az ezernyi sok videó a neten a mozgásról, addig én nem vagyok elég felkészült, hogy megváltozzam. Ilyenkor kell egy jó nagy fenékberúgás, ami elindítaná azt a folyamatot, ami kell egy totális váltáshoz.

Ha megfigyelted magad, rájössz, hogy hol rontod el a napodat (már ha elrontod egyáltalán). Rájössz, hogy ezt az életvitelt már többé nem szeretnéd folytatni, és már tudod is, hogy min kell változtatnod ahhoz, hogy lefogyj, hogy csinosabb legyél, hogy energikusabb legyél, hogy jó kondiban lehess minden percben. Csak gyenge vagy a kivitelezésben, és így marad minden a régiben. Hosszú, hosszú évek telnek (teltek) el, és te rohamosan haladsz a veszted felé. Elhízol, gyenge leszel, az izmaid leépülnek, de még mindig nem érted, mi történik körülötted. És akkor jön egy konfrontáció, a szembesülés önmagaddal, tudod, hogy ezt ami most van, ezt te nem akarod, de nem tudod hogyan változtathatnál rajta. Ilyenkor kérünk segítséget, mert egyedül már nem tudjuk megoldani ezt a zűrzavart, ami kialakult körülöttünk. Segítség van is, és ha időben érkezik, van megoldás, tovább tudunk lépni.

A lényeg, amit szeretnék mondani, hogy ha kívülálló szemével nézzük magunkat, észrevehetjük hol hibázunk, és azt hogyan tudjuk kijavítani. Sokszor kell az a bizonyos "kattanás", ami beindítja a folyamatot. Pl. az egészséged a tét, amire már fentebb utaltunk. Ha csak ezt az egyet nézzük, mármint hogy egészségesek szeretnénk maradni nagyon sokáig, már ez elég kellene lennie ahhoz, hogy jó irányt vegyen az életünk.

-------

ui.: nézd meg a fenti képet, ami azt hiszem önmagáért beszél. Így pusztíthatjuk el önmagunkat, ha nem figyelünk eléggé; de ha még idejében észbekapunk, kivirágozhat az élet körülöttünk.

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása