Együtt sikerülni fog!

A csábítás nagymesterei az egészségtelen ételek.

2017/01/07. - írta: RiaRia

eat-567454_640.jpg

Valljuk be, hogy nagy a csábítás az egészségtelen ételek iránt. Túl vannak fűszerezve, sok a cukor, az édesítő egyes termékekben, és mindenféle adalékanyagokkal bombázzák őket, hogy számunkra csábító élelmiszerek, ételek legyenek. Megszoktunk bizonyos ételeket, amiket otthon is fogyasztunk, esetleg a gyorséttermi kajákhoz vonzódunk, mert gyorsan lehet laktató ételekhez jutni. Hányszor fogadtam már meg, hogy mostantól kitartok, odafigyelek arra mit is eszem. Függőségben éljük az életünket. Ételfüggőségben. De szinte minden nap lehetne azt mondani, hogy most épp nem figyelek az étrendemre.

Tegyük mérlegre ezt a dolgot. Amikor enni készülünk, ugye sokszor nem is gondolkodunk, és amit a család eszik, azt esszük mi is. Próbáljuk meg (ha van rá időnk), hogy előkészítjük, amit szívesen megennénk, de tudjuk, hogy ez nem tenne jót a szervezetünknek. Viszont ha van még egy kis plusz időnk, készítsünk egy könnyű salátát, vagy egy zöldségragut, amit nem nagy boszorkányság összehozni. (Kb. fél óra alatt meg is van). Miért macerásabb dolgozni a salátával, vagy a zöldségraguval, mint a több időt igénylő babgulyással?! Megszoktunk bizonyos ízeket, amikhez ragaszkodunk. Ezért hívják életmódváltásnak, ha megpróbálunk ezen változtatni. Ugyanígy megszoktuk, hogy este leheveredünk a fotelba, vagy a kanapén heverészve nézzük a tv-t egy kis mozgás helyett.

Próbáljunk egy kicsit szigorúbbak lenni önmagunkhoz. Ne annyira, hogy még az életkedvünk is elmenjen, csak annyira, hogy tudatosuljon a fejünkben, jobb választás a zöldségragu a babgulyásnál. Plusz még gondolkodjunk el azon, mi lesz tíz év múlva velünk, ha nem tornázunk naponta, és folytatjuk a mozgásszegény életmódot. Próbáljunk tervezni. Célokat kitűzni. Elérhető célokat kitűzni. Most teljesen mindegy, hogy hány kg is vagy. Ha elhatározod, hogy mostantól egy józanabb és tervezettebb életet fogsz élni, tudatosan törekszel arra, hogy kiküszöböld otthonodból az egészségtelen élelmiszereket, vagyis megcsinálod azt a nagytakarítást a spájzodban, a konyhában, a hűtőben, amire szükség van ahhoz, hogy ne csábulj el mindig ha meglátod a fagyis dobozt, vagy a tábla csokoládét, akkor lesz esélyed egy boldogabb életre.

Először csak addig kell eljutnunk, hogy tudjuk, mi a számunkra káros étel. Ha eddig még nem jutottunk el, kudarcra vagyunk ítélve. Hogy a gyakorlatban hogy is fogjuk kivitelezni, hogy csakis számunkra jó ételeket együnk, az még kérdéses. Nálunk nem lehet megvalósítani, hogy csak egészséges ételek legyenek itthon. Mindenkinek más az ízlése, amiről nem szívesen mond le. Mivel én főzök legtöbbször, kénytelen vagyok szembesülni ezekkel az egészségre ártalmas ételekkel, pedig tudom, hogy meg sem kellene őket főznöm, mert a család többi tagjának sem szolgál az egészségére.

Mit lehet ilyenkor tenni?! - Tudatbéli változás szükséges. Ha ez nincs meg, addig mindig lesznek falásrohamaim. Vissza kell tudni utasítani egy pizzát vagy egy hamburgert, mert tudom, hogy nagymértékben növeli az étvágyamat is, és a súlyomat is. Vannak egyszerűbb ételek is, amik lalktatóak, és nem annyira kalóriadúsak. Döntsünk mindig belátásunk szerint, de vállaljuk is a felelősséget az életünkért, az egészségünkért. Most még talán van időnk változni, és elég kedvet is érzünk hozzá. Ne várjuk meg, amíg a helyzetünk rosszabbodik.

Mindig tegyük fel a kérdést: - számomra hasznos ez az étel, amit szeretnék elfogyasztani, vagy sem? - Ha nemmel válaszoltál, akkor gondolj mindig arra, amit a Reformkonyha című könyvben ír Oláh Andor arra a kérdésre, hogy mit együnk? - "inkább semmit, mint rosszat."

 

 

komment
süti beállítások módosítása