Együtt sikerülni fog!

2. lépés - Hozzászokás, hozzászoktatás

2023/08/30. - írta: RiaRia

beach-1853902_640.jpg

Kell az az egy hónapos felkészülési időszak, mielőtt belevágnék rendesen az időszakos böjtbe. Nem megy minden mindig elsőre, ezért hozzá kell szoktatni a szervezetünket bizonyos dolgokhoz. Nekem ugye a reggeli marad ki gyakorlatilag, ha tudom tartani a 16:8-as időszakos böjtöt.

Délben van az első étkezés ilyenkor, de ez ugye nem megy elsőre mint a karikacsapás, mert eddig mindig reggeliztem, és nehéz kivárni korgó gyomorral az ebédidőt. Néha eszem reggelire valamit, de próbálok minimális adagot enni. Vannak, akik több hetet is tudnak böjtölni, alig esznek valamit, de itt nem erről van szó. Azt mondják, hogy még hízhatunk is az időszakos böjt első igazi hónapja alatt, ez valószínű azért van, mert amikor étkezünk, lehet, megpróbáljuk kompenzálni azt az időszakot, ami kimaradt a napunkból, és lehet, hogy többet eszünk amikor szabad az étkezés. Ezt sem jó, ha nagyon szigorúan vesszük, mert az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat egész nap. Akik már szuperül csinálják az időszakos böjtöt, ők úgy csinálják, hogy nem stresszelnek azon, ha akkor éhesek, amikor böjtidőszak van, esznek valamit, majd folytatják ugyanúgy tovább ahogy elő van írva. Ha legközelebb is történik ilyesmi, az sem okoz gondot. Van, aki váltogatja az időszakos böjt hosszúságát vagy épp a rövidségét, és egyik nap így étkezik, másik nap pedig másképpen, de a böjtidőszak az szerepel a programjukban, csak éppen rugalmasan kezelik. Ez azért is jó néha, mert ha meg vagy hívva egy ebédre vagy vacsorára, de neked akkor épp böjtidőszakod lenne, nyugodtan megtörheted a szabályt, és tehetsz kivételt, majd másnap folytatod megint helyesen. Így nem lesz bűntudatod sohasem, ha eszel.

Kell idő, amíg a tested hozzászokik a böjtös napokhoz, és azokhoz az időszakokhoz, amikor nem ehetsz. Persze nem szabad bepótolni azt, ami kimaradt, mert annak sincs semmi értelme. Talán a Hétköznapi diéta és az 5:2 -es diéta hasonlít leginkább az időszakos böjthöz, mert ezekben is vannak olyan napok, amikor kevesebbet eszünk egy nap, másnap lehet többet enni, és ezek váltakoznak. A Hétköznapi diétáról itt olvashatsz, ebben a posztban ajánlottam, az 5:2 fogyókúráról pedig ebben a posztban ajánlok neked tanácsokat. 

Tulajdonképpen bármilyen diétát követsz, hasznos lehet, ha sikerül betartani a szabályokat. A lényeg mindegyiknél az, hogy a testedet, az elmédet, az agyadat hozzá kell szoktatnod egy másfajta ritmushoz. Bármi beválik, ha az ember csinálja, mondják mindenfelé, mert ez az igazság, elhatározás kérdése minden. De nem is csak az elhatározásé, mert ha nem sikerül egy hétnél tovább kitartanod, ott már nagyobb gondok vannak, így először ki kell derítened, hogy képes vagy-e hosszú távon csinálni bármit is. Ezért javaslom én is az egy hónapos hozzászoktatást, amit az előző posztban kezdtünk el az 1. lépéssel, azzal, hogy összeírod, mit szeretnél a legjobban elérni az életedben és ehhez a célodhoz keress megfelelő motivációt, tervet, s ezt folytasd egy hónapig, ezalatt az idő alatt kiderül, hogy mire is vagy képes. Nekem is nem fogyókúráznom kell, hanem gyakorlatilag életmódot váltani, ami számomra még mindig elég bonyolult folyamat, én nem vagyok erre rövid időn belül képes, idő kell hozzá. Az egy hónap így is meg úgy is letelik valahogyan, akkor miért ne használnánk arra, hogy kiderítsük, mit tudunk, mik az erősségeink, mire is vagyunk képesek kicsit hosszabb távon mint egy hét. Ha nem csinálsz semmit, akkor vagy marad úgy a súlyod, ahogy most van (szerencsés esetben), de ha nem figyelsz oda, akkor még pluszban hízhatsz is. Tegyük játékossá az életmódváltást, vigyünk egy kis színt az életünkbe, és ehhez az első lépés, hogy belevágunk olyasmibe, ami eddig nem ment, de nagyon szeretnénk, ha már tudnánk csinálni egy kicsit. Szóval játsszunk egy kicsit, és élvezzük ezt a játékot, mert csakis így fog megvalósulni az álmunk, és így fogyhatunk le.

Ne aggódj, ha valami nem sikerül, nincs mindig kellően felkészülve a szervezetünk egy napra, de ne hagyd abba, folytasd, ha már egyszer belekezdtél az életmódváltásodba, próbálj ki minél több dolgot és cserélgesd őket addig, amíg ki nem alakul a saját stílusod! :)

Hallgass meg egy dalt, és tedd játékossá az életmódváltásodat! :)

 

komment
süti beállítások módosítása